tiistai 22. syyskuuta 2015

Punahilkka ja Ritari – emalikirja kuljettaa muistoihin


On kummallista, kuinka joistakin esineistä jää vahva muistijälki. Mummin kaapissa oli valkoinen kulho, jossa oli kummallisten sienten kuvia. Kulho hieman pelotti, mutta samalla kiehtoi. Lapsena tuijotin piirrosmaisten sienten märkinä laskeutuvia lakkeja ja ryhdikkäitä helttoja, kun mummi väänsi kulhossa pullataikinaa.


Lainasin hiljattain kirjastosta Helena Leppäsen Iloista emalia -kirjan, joka kuuluu WSOY:n Keräilijän aarteet - sarjaan. Kääntelin sivuja, ja yhdellä sivulla se tuli vastaan – mummin vanha sienikulho! Kirja kertoi, että funktionalistinen kulho on Kaj Franckin suunnittelua 1950-luvulta. Kulhon Tatti-niminen koristekuvio on Esteri Tomulan käsialaa. Olen selannut emalikirjaa nyt jo kuukausia, uusinut sen neljä kertaa, enkä millään raaskisi palauttaa sitä kirjastoon. Kirja esittelee värikkäitä ja kuvioituja emalipannuja, kahvipannuja ja kulhoja, jotka ovat tuttuja  sukulaisten tai ystävien kodeista. Siinä sivussa kerrotaan emalin ja suomalaisen arkidesignin historiasta.

Kesti-sarjan kahvipannu Raija Uosikkisen Villiruusu-koristeella.
Sotien jälkeinen aika oli Suomessa emalin kulta-aikaa. Metalliteollisuus etsi menetettyjen asemarkkinoiden tilalle uutta suuntaa. Oli aika ”takoa miekat auroiksi”. Kypäröistä tehtiin yöastioita ja kattiloita, kaasunaamareista siivilöitä ja kranaatin hylsyistä mukeja. Suomessa emaliastioita valmisti Wärtsilän Konesilta. 

Miksi emaliastioista tuli niin suosittuja?

Primavera-sarjan kahvipannu Raija Uosikkisen Maaret-koristeella.


Emali on läpinäkymätöntä lasia, joka muodostuu alumiini-boori-silikaattilasista ja lisätyistä väriaineista. Se kiinnittyy tiukasti metallipintaan, kun se ensin sulatetaan ja sitten jäähdytetään. 

Emaliastiat oli helppo puhdistaa, joten ne sopivat hyvin kotitalouskäyttöön. 

Kirppikseltä löydetty ruusuinen emalikulho.



Sotien jälkeen katseet kääntyivät koteihin ja naisjärjestöt tekivät ahkeraa valistustyötä. Perheenemännille painotettiin keittiöhygienian, pöytäetiketin ja kodinhoidon merkitystä.
 Tuberkuloosipelko ruokki emaliastioiden myyntiä, mutta takuuvarmasti myös estetiikalla oli merkitystä. 
Suomalaisen muotoilun kärkinimet pyrkivät luomaan kotien arkisille astioille modernia, värikästä ja monikäyttöistä ilmettä. Suuntaa näyttivät erityisesti Arabian tuotesuunnittelun johtaja Franck, suunnittelija Antti Nurmesniemi sekä tuotesuunnitteluosaston taiteilijat, Raija Uosikkinen, Esteri Tomula, Ulla Procope ja Gunvor Olin-Grönqvist, jotka suunnittelivat emaliastioihin ajanmukaisia, näyttäviä koristekuvioita. Niitä, joista erityisesti muistamme vanhat emaliastiat. Kirjaa selatessa tutut astiat ja kuviot saavat nimet. Punahilkka, Kehrä, Ritari, Kirsikka, Tuulenpesä, Noakin arkki, Neptuna, Vegeta, Ruusukaali, Kehäkukka. Onko joku näistä sinun astiakaapissasi?
Peltisissä kahvisäilytyspurkeissa on myös menneen ajan tuntua.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kevätwokkia ja taimetusta


Pitkä tauko blogin kanssa. Aloitin vuodenvaihteen jälkeen uuden työn, joka on syönyt aikaa. Nyt lyhyesti pari keväistä asiaa. Laitoin istutuspurkkeihin kasvamaan rucolan, lehtikaalin, kesäkurpitsan ja mangoldin siemeniä. Taimet kurottelevat jo astioista kohti valoa. Meni vähän paremmin kuin rairuohon kanssa, jonka unohdin kokonaan.

Taimet kasvavat purnukoissaan.
Intouduin kovasti ajatuksesta, että oman lehtikaalin kasvatus voisi onnistua. Se johti siihen, että ostin kaupasta pussillisen kaalia ja rakensin sen ympärille wokin. Tähän ruokaan voisi sopia lehtikaalin sijasta myös mangoldi. Jos se menestyy kesällä kasvimaalla.







Nuudeliwokki syntyy lehtikaalista ja härkäpavuista.

Kevätwokki

1 sipuli
1 porkkana
3 kynttä valkosipulia
1 chilipalko
rypsiöljyä paistamiseen
lehtikaalia
3 dl keitettyjä härkäpapuja
100 grammaa cashewpähkinöitä
2 nuudelipussia

Kuori ja pilko sipuli, porkkana ja valkosipuli. Revi lehtikaali suikaleiksi ja poista sitkeä lehtiruoti. Pilko chilipalko. Murskaa valkosipuli ja paista hetkinen sitä chilin kanssa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja porkkana. Heitä lopuksi sekaan lehtikaali ja cashewpähkinät ja pyörittele hetki öljyssä.

Tyhjennä vihannekset pannulta hetkeksi toiseen astiaan odottamaan. Lisää pannulle öljyä ja nuudelipussien mausteliemet. Murustele nuudelit pannulle ja kaada päälle tilkkanen vettä. Pehmitä nuudeleita hetken aikaa pannulla ja lisää pavut ja vihannekset.