Rapsakat omenasipsit maistuvat talvella hamstereille. |
Syksyllä keittiössä tuoksuvat
sienten ryöppäysvesi, omenankuoret ja höyryävä mehumaija.
Säilömisestä tulee aina puuhakas olo ja hyvä mieli. Sen tiesi
myös kirjailija Veikko Huovinen, joka kirjassaan Hamsterit
kiteyttää kesän sadon hilloamisen, pakastamisen ja kuivattamisen
perimmäisen ajatuksen.
"Elämä ei ole toivotonta, kun
ihmisellä on hyvät talvivarastot! Ajattele, tuuli vonkuu, puunoksa
lyö ikkunaan ja kinokset peittävät melkein koko talon. Mutta,
sanon vakaumuksella, kellarisi ja aittasi ovat täynnä, halkopinot
nousevat jylhästi takapihalla ja vahvan villapuseron pystykaulus
sanalla sanoen nostaa leukasi pystyyn. Hoi, vihellät myrskyille,
naurat uhmaavasti pakkaselle. "
(Veikko Huovinen: Hamsterit, 1957.)
Tänä syksynä olen hamstrannut
pakastimeen tatteja, kanttarelleja, lampaankääpiä, mustikoita,
punaisia ja mustia viinimarjoja, marjamehuja, lehtikaalia sekä
mansikoita. Eilen nostimme keittiönpöydälle kuivurin, kun
saimme vanhemmiltani kaksi isoa kassillista omenoita. Koska
omenahyvettä ei pysty syömään yhtä vuoallista enempää, päätin
tehdä ompuista sipsejä.
Sipsien kuivaaminen on hidasta puuhaa,
joten siihen kannattaa varata yksi kokonainen päivä. Poista
omenoista siemenkodat omenaporalla tai veitsellä. Veistä sen
jälkeen juustohöylällä niistä ohuita siivuja kuivurin ritilöille
ja napsauta kuivuri hurisemaan. Lopputulos on tosi herkku.
Sipsien kuivaamiseen kannattaa varata kokonainen päivä. |
Kerrostaloasujina meillä ei ole omaa
pihaa eikä omenapuita. Se ei kuitenkaan estä sadon korjaamista ja
säilömistä. Varsinkin omenoita voi syksyisin saada helpostikin,
kun vaan rohkenee etsiä ja kysyä. Helsingin Sanomien uutisen mukaan
monelle omakotitalossa asujalle runsas omenasato
voi olla taakka, josta halutaan päästä eroon.
Tampereella omenoita voi kuuluttaa
ainakin Facebookin Omenapörssissä. Omenapuita ja marjapensaita,
joista saa vapaasti kerätä, on merkitty myös kaupungin
satokarttaan. Omenoita kannattaa kysellä myös ystäviltä ja
sukulaisilta, jotka asuvat omakotitaloissa. Miksei ihan vierailtakin.
Sen verran hyviä säilykkeitä niistä syntyy talvivarastoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti