tiistai 30. syyskuuta 2014

Hamsterin omenasipsit

Rapsakat omenasipsit maistuvat talvella hamstereille.
Syksyllä keittiössä tuoksuvat sienten ryöppäysvesi, omenankuoret ja höyryävä mehumaija. Säilömisestä tulee aina puuhakas olo ja hyvä mieli. Sen tiesi myös kirjailija Veikko Huovinen, joka kirjassaan Hamsterit kiteyttää kesän sadon hilloamisen, pakastamisen ja kuivattamisen perimmäisen ajatuksen.

"Elämä ei ole toivotonta, kun ihmisellä on hyvät talvivarastot! Ajattele, tuuli vonkuu, puunoksa lyö ikkunaan ja kinokset peittävät melkein koko talon. Mutta, sanon vakaumuksella, kellarisi ja aittasi ovat täynnä, halkopinot nousevat jylhästi takapihalla ja vahvan villapuseron pystykaulus sanalla sanoen nostaa leukasi pystyyn. Hoi, vihellät myrskyille, naurat uhmaavasti pakkaselle. "
(Veikko Huovinen: Hamsterit, 1957.)

Tänä syksynä olen hamstrannut pakastimeen tatteja, kanttarelleja, lampaankääpiä, mustikoita, punaisia ja mustia viinimarjoja, marjamehuja, lehtikaalia sekä mansikoita. Eilen nostimme keittiönpöydälle kuivurin, kun saimme vanhemmiltani kaksi isoa kassillista omenoita. Koska omenahyvettä ei pysty syömään yhtä vuoallista enempää, päätin tehdä ompuista sipsejä.

Sipsien kuivaaminen on hidasta puuhaa, joten siihen kannattaa varata yksi kokonainen päivä. Poista omenoista siemenkodat omenaporalla tai veitsellä. Veistä sen jälkeen juustohöylällä niistä ohuita siivuja kuivurin ritilöille ja napsauta kuivuri hurisemaan. Lopputulos on tosi herkku. 

Sipsien kuivaamiseen kannattaa varata kokonainen päivä.
Kerrostaloasujina meillä ei ole omaa pihaa eikä omenapuita. Se ei kuitenkaan estä sadon korjaamista ja säilömistä. Varsinkin omenoita voi syksyisin saada helpostikin, kun vaan rohkenee etsiä ja kysyä. Helsingin Sanomien uutisen mukaan monelle omakotitalossa asujalle runsas omenasato voi olla taakka, josta halutaan päästä eroon.

Tampereella omenoita voi kuuluttaa ainakin Facebookin Omenapörssissä. Omenapuita ja marjapensaita, joista saa vapaasti kerätä, on merkitty myös kaupungin satokarttaan. Omenoita kannattaa kysellä myös ystäviltä ja sukulaisilta, jotka asuvat omakotitaloissa. Miksei ihan vierailtakin. Sen verran hyviä säilykkeitä niistä syntyy talvivarastoon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti