torstai 6. helmikuuta 2014

Retroruokaa reseptikorteista




Kuka tunnistaa tämän laatikon? Puoliso oli auttamassa kaverinsa muutossa ja sai muuttotavaroista mukaansa originaalin 1970-luvun reseptikorttilaatikon. Ilahduin tuliaisesta kovasti, koska muistan samanlaisen lapsuudestani.

Äitini oli kerännyt laatikon täyteen Mestarikokki-reseptikortteja, joita plarasin pikkutyttönä innokkaasti keittiön pöydän ääressä. Kortit on jaettu punaisilla välilehtisillä osastoihin, joten tilanteeseen sopivan reseptin löytäminen on lähes yhtä helppoa kuin googlea käyttäisi. Lähes.

Korttien ruoilla on ajan henkeen sopivia nimiä, kuten "Nokkelan kokin salaatti", "Aurinkoinen anjovisleipä" tai "Maukas paistos tähteistä". Myös reseptien kuvaukset ovat näin 2000-luvun ruokahifistelyn ajasta katsottuna aika viihdyttäviä.

Kasvisruoka on tunnetusti laihdutusruokaa.

"Vihannesateria silloin tällöin on eduksi sekä kukkarolle että vartalolle."

Juhlatunnelma syntyy yllättävistä ruokalajeista.

"Miksemme voisi arkenakin luoda pöytään pientä juhlan tuulahdusta, ainakin silloin tällöin. Ehdotamme retiisikeittoa."

Esittelytekstien kirjoittaja myöntää välillä itsekin, että ideat ovat vähissä.

"Tämänkertainen ruokaohjeemme on hieman erikoisempi, paistamme greipin ja tarjoamme sen lämpimänä alkuruokana."

Entä tiedättehän italialaiset, nuo surkeat leipurit!

"Leivonnaiset eivät ole italialaisten vahvimpia puolia, mutta tämä rommikakku on sekä esittelyn että leipomisen arvoinen"

Kiitos tästäkin tiedosta.

"Kastanja on meillä Suomessa melko harvinainen ruoka-aines. Tosin maassamme kasvaa hevoskastanjaa, mutta sen hedelmiä ei voi syödä."

Että näin. Vakavasti ottaen reseptilaatikko on kiinnostava sukellus arkiruokailun historiaan. Reseptit kertovat, millaisia aterioita kotikeittiöissä on valmistettu 1970-luvulla.

Laatikot, padat, murekkeet ja erilaiset hyytelöt ja hyydykkeet ovat selvästi olleet suosittuja. Pakastimet yleistyivät 1970-luvulla ja helpottivat ruoanlaittajien arkea. Yksi reseptinipuista onkin nimeltään "Pakastajan leivonta- ja ruoka-ohjeita". Ensimmäisillä ulkomaanmatkoilla suomalaiset tutustuivat pizzaan, spaghettiin ja espanjalaiseen paellaan ja kokeilivat niitä myös kotona. Hedelmäosastolta ei vielä hamstrattu syöntikypsiä avokadoja pastatarpeiksi tai guacamoleen. Reseptikortit esittelevät "eksoottisen" avokadon hedelmänä, josta voi valmistaa esimerkiksi "raikasta keittoa". Hmm.

Kasvissyöjälle reseptilaatikon anti on varsin niukka. Vegaanisia reseptejä ei ole semminkään. Kasvisruoat ovat tomaattisia patoja tai keittoja, joihin on ujutettu kanalientä. Tai sitten juustolla kuorrutettuja kasviksia. Tai munakkaita hernemaissipaprikatäytteellä. Päätin tästä huolimatta testata muutamia reseptejä vegaanisiksi sovellettuina. Retroateriakokonaisuuteen kuului näin ollen huokeaa tofunakkipataa, sitruunajuomaa sekä puolukkapäärynöitä. 




Sitruunajuoma
(1 1/2 litraa)
4 kiinteää virheetöntä sitruunaa
2 tlk (n 25 g) sitruunahappoa
1 kg hienoa sokeria
1 litra vettä

Harjaa sitruunat lämpimässä vedessä. Kuori niistä perunankuorimella keltainen kuori, varo ettei valkoista osaa tule mukaan. 
Sekoita kuoret, sitruunahappo ja sokeri ruukussa. 
Kiehauta vesi ja kaada se seoksen päälle. Anna jäähtyä. 
Puolita sitruunat, purista mehu tarkoin pois pusertimella. Lisää mehu seokseen. Hämmennä hyvin. Anna juoman seistä seuraavaan päivään. Siivilöi se. 

Kaada juoma hyvin pestyihin kylmiin pulloihin, joissa on patentti- t. kierrekorkki. Säilytä pullot kylmässä ja pimeässä, kernaasti jääkaapissa.

Sitruunajuoma sopisi vodkan lantraukseen.

Arvio: Kyllä, juomaan tulee kilo sokeria. Kilo! Ajatusta on vaikea saada pois mielestä, ja ensimmäisellä kulauksella takahampaita vihlaisee. Koemaistajaksi saapunut ystäväni sen sijaan on innoissaan. Hänen mielestään sitruunajuoma olisi täydellistä lantrinkia vodkalle. 



Huokea tofunakkipata

1 tofunakkipaketti
2 suurta sipulia
4 suurta tomaattia
pussi pakasteherneitä
1/2 litraa kasvislientä
suolaa, pippuria, laakerinlehti
 



Kiehauta kasvisliemi ja kalttaa tomaatit kiehuvassa liemessä. Pane ne syrjään. Leikkaa sipuli isoiksi lohkoiksi ja laita ne pataan, pane sinne myös laakerinlehti, vähän suolaa ja ripota jokunen pippurinmarja joukkoon. Kaada kasvisliemi päälle. Pilko soijanakit ja heitä nekin pataan. Lisää pataan tomaatit ja herneet ja anna ruoan hautua padassa, kunnes kaikki aineet ovat kauttaaltaan lämmenneet.

Arvio: Tämä ruoka maistuu ihan menneisyydelle. Laakerinlehdet ja pippurit tuovat pataan karjalanpaistimaista tunnelmaa. Keitin kaveriksi perunoita ja viheltelin syödessäni patakakkosen tunnusmusiikkia.


Tofunakkipata valmistui puolessa tunnissa.
Puolukkapäärynät

200 grammaa puolukkahilloa
1 dl vettä
1 kanelitanko
4 kypsää päärynää




Pane puolukkahillo ja vesi paksupohjaiseen kattilaan, lisää kanelitanko. Kuori päärynät, puolita ne, poista siemenkodat ja pane päärynät kattilaan. Kiehauta hedelmät ja marjat. Anna päärynöiden sen jälkeen hiljaa poreilla hillossa noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeät, mutta eivät soseisia. Ota kattila lämmöltä ja jätä päärynät siihen vielä 10 minuutiksi. Ota kanelitanko pois kattilasta. Kaada ruoka maljaan ja anna sen jäähtyä kokonaan, kernaasti jääkaapissa.


Arvio: Jälkiruokaa ei tarvitse syödä kuin muutama lusikallinen ja makeannälkä katoaa useaksi päiväksi. Puolukka tuo jälkkäriin mukavan happaman säväyksen. Plussaa myös siitä, että maustekaapissa mököttävälle kanelitangolle löytyy muutakin työtä kuin jouluisen sekahedelmäsopan maustaminen. 


Päärynäsydämiä voi tarjota vaikka ystävälle. <3




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti